Pediatrik İşitme Kaybı

Çocuklarda İşitme Kaybı Belirtileri

Çocuklarda işitme kaybı sessiz ve gizli bir engeldir. Çünkü çocuklar, özellikle bebekler iyi duyamadıklarını söyleyemezler. Farkedilemez ve düzeltilmezse konuşma ve dil gecikmesine, sosyal ve duygusal sorunlara ve okul başarısızlığına yol açar. Tanı geciktikçe olumsuz etkiler de fazlalaşır. Çocukta işitme kaybının erken teşhisi ve rehabilitasyona yönelik tedavinin erken başlaması sosyal ve duygusal anlamda ileriye dönük yaşanacak sorunların önüne geçmeyi sağlar.

Çocuğumda İşitme Kaybı Olduğunu Nasıl Anlarım?

İşiten çocukta dil kazanımı, birbirine bağlı aşamalardan meydana gelir. Aşamaların bir tanesinde veya bir kaçında meydana gelen sınırlılık bütünsel dil gelişimini engeller. Aşağıdaki aşamaları inceleyerek çocuğunuzun gelişimini gözlemlemelisiniz.

(0-3 Ay) Kendisiyle konuşulduğunda sessizleşir ya da gülümser. Ses duyduğunda refleks yanıtlar ve tepkiler vermesi, yüksek sese karşı hassas olup uyanması ya da ağlaması beklenir.

(3-6 Ay) Müzik ve ses çıkaran oyuncaklar ilgisini çeker. Sesin yönüne doğru bebeğin başını çevirerek bakması veya tepki vermesi beklenir.

(6-12 Ay) Bu aralıkta çevresindeki konuşmaları dinler. Bir veya iki kelimelik “buraya gel, otur, kalk” gibi kolay komutları algılanması beklenir. Çeşitli konuşma seslerini taklit edebilir.

(1-2 Yaş) Sorulduğunda vücudunun birkaç bölümünü gösterebilir, soruları cevaplar. 2 kelimeyi bir arada kullanabilir ve birkaç kelimeli sorular sorabilir.

(2-4 Yaş) Geçmişten konuşabilir. Zamanları düzgün kullanır. Çoğul, tekil, soru, ünlem tümceleri kurar. Konuşmasının %90’ı anlaşılır.

(4-5 Yaş ve üzeri) Düşünceleri, öyküleri rahat olarak anlatır. Tümceyi değişik biçimlerde kurabilir. Kendi yanlışlarını kendisi düzeltir. Hız, sayı, zaman gibi kavramlar gelişir.

Bu gelişim aşamalarında herhangi bir problem ya da farklılık hissediyorsanız çocuğunuz işitme sorunu yaşıyor olabilir.

Çocuklarda İşitme Cihazı Seçimi

Çocuklarda işitme cihazı seçimi yapılırken ayrıntılı anamnez alınması, ailenin yakın takibi ve bilgilendirilmesi, davranışsal ve işitsel testlerin göz önünde bulundurulması büyük önem taşır. Daha sonra bu değerlendirmeler üzerine işitme uzmanı işitme kaybına göre bir işitme cihazı uygulaması gerçekleştirmelidir. Tercih edilen işitme cihazının çocuklar için uygun bir işitme cihazı olması oldukça önemlidir. Bu işitme cihazlarının bazı önemli özelliklere sahip olması gerekmektedir:

  1. İşitme cihazının pediatrik uyumlu kazanç algoritmalarını içeriyor olması gerekir.
  2. Suya toza neme dayanıklı(IP-68) olmalıdır.
  3. Pil kapağı kolayca açılmamalı mutlaka pil kilitleme özelliği bulunmalıdır.
  4. Çocuğun kulak yapısına uygun olmalı, daha küçük boynuz tercih edilmelidir.
  5. FM sistemine ve yardımcı aksesuar uyumlu olmalıdır. (Multi mikrofon, Phone Clip)

Çocuğunuzun gelişimini riske atmayın. Mutlaka işitme uzmanımızdan destek alın.

Sorularınız mı var?

Deneyimli uzman ekibimiz, teknolojinin tüm yeniliklerini içerisinde barından geniş işitme cihazı seçeneklerimizle size özel çözümler üretiyoruz!